Jesteś tutaj

Podróże kulinarne po Polsce….w Jawtach Wielkich

W poniedziałek uczniowie klasy II przynieśli do Szkoły przygotowane wspólnie z Rodzicami potrawy z różnych regionów Polski. Każdy uczeń tydzień wcześniej wylosował region, o którym musiał się dowiedzieć się więcej niż rozmawialiśmy na zajęciach, czyli zdobyć tzw. ciekawostki. Chodziło nam między innymi o zagłębienie się w kuchnię danego obszaru oraz obyczaje i tradycje tam panujące. Uczniowie z dużym zaangażowaniem opowiadali oraz wymieniali się spostrzeżeniami, uwagami na temat przyniesionych i degustowanych potraw. Na naszych stołach królowały kluski śląskie w sosie pieczarkowym z duszonymi polędwiczkami, pyry z gzikiem, pyzy z mięsem, kluski ziemniaczane z twarogiem, bigos, placki ziemniaczane, zapiekanka ziemniaczana, moskale, zupa z pokrzyw ale i nie zabrakło odrobiny słodkości. Mamy upiekły ciasta, m.in. piernik warmiński, wuzetkę oraz placek drożdżowy z jabłkami i cynamonem, placuszki z migdałami. Bardzo dziękujemy Rodzicom za przygotowanie dań i poświęcony czas.

Wychowawca
Anna Loska